Geslaagde Schotse proef met bolus en reader voor gezondheid koe

In Schotland is een proef afgerond met een bolus die continu de temperatuur en pH in de pens van de koe meet en een reader waarmee de gegevens worden afgelezen. Met de gegevens kan het voedingsmanagement van de koeien worden geoptimaliseerd, wat de gezondheid en het welzijn van de dieren ten goede komt, aldus de ontwikkelaars van het Well Cow-systeem.

De bolus kan gegevens overdragen op een handheld reader over een afstand van maximaal 30 meter. Vervolgens kan de veehouder de data opslaan in de cloud en analyseren.
De technische uitdagingen waren groot bij de ontwikkeling van het systeem, zegt Steve Sims van het bedrijf Ziconix dat is gespecialiseerd in communicatiesystemen. “De pens van de koe is geen leuke plek voor elektronica om te overleven. En betrouwbare transmissie van gegevens over een langere afstand wordt bemoeilijkt door de lichaamsmassa van de koe. Daarom moesten we de meest gevoelige radio-ontvangers gebruiken en finetunen op het antennesysteem.”

Monitoren

Malcolm Bateman van Well Cow is erg blij met de resultaten van het project. “We kunnen boeren nu een geautomatiseerd systeem aanbieden waarmee ze de gezondheid van hun koeien in relatie tot de voeding kunnen controleren. Het systeem biedt ook de mogelijkheid om andere aspecten van diergezondheid te monitoren met behulp van de nieuwe sensoren die we in onze nieuwste bolus hebben opgenomen.”

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: