Hittestress bij koe van grote invloed op ongeboren kalf

Kalveren van koeien die in hun droogstand last hadden van hittestress, hebben een lager geboorte- en speengewicht en geven tijdens hun eerste lactatie mogelijk zo’n 1.100 tot 1.300 kg melk minder. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van de sunshine state Florida, meldt Dairy Herd Management.

Volgens de onderzoekers kan hittestress zorgen voor een verschil in geboortegewicht van bijna 5,5 kg. In een studie wogen kalfjes van ‘ongekoelde’ droogstaande Holstein-koeien gemiddeld 36 kg bij de geboorte, terwijl het geboortegewicht van kalfjes van ‘gekoelde’ koeien 41,5 kg was. Het gewichtsverschil bleef bestaan tot het spenen: zo’n 67 kg versus 77 kg.
Bij de eerste keer afkalven en aan het eind van de eerste lactatie was er geen verschil meer in lichaamsgewicht, maar de ‘kalveren’ uit ongekoelde moederkoeien produceerden ongeveer 5 kg melk per dag minder dan de dieren uit koeien die geen last hadden van hittestress. Koeien van gekoelde moeders bleken meer epitheelcellen in hun uierklieren te hebben, en dat verklaart volgens de onderzoekers de hogere productie.

Koelen van de koeien

Door het koelen van de droge koeien in warme periodes kan de impact van hittestress op de kalveren worden verminderd. Zo zorgt het koelen er onder meer voor dat de drogestofopname door de koeien stijgt met 1,5 tot 2 kg per dag. Daardoor komen er meer voedingsstoffen beschikbaar voor de koe en de foetus.
Daarnaast bevat de biest van gekoelde koeien tot 50 procent meer IgG’s (antistoffen) en is de opname-efficiëntie van deze IgG’s 15 procent hoger.
Tot slot vergroot het koelen van de droge koeien de overlevingskansen van de kalveren, op zowel korte als lange termijn.

Witte bloedcellen

Gekoelde droge koeien hebben volgens de onderzoekers ook een veel groter aantal lymfocyten (witte bloedcellen) in hun bloed, waardoor ze een betere weerstand hebben tegen ziekten als mastitis en ademhalingsproblemen. Die ziekten kunnen ook weer van invloed zijn op de vruchtbaarheid.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: