‘Kalversterfte fors toegenomen’

De kalversterfte (sterfte in het eerste levensjaar) in Nederland is tussen 2009 en 2015 toegenomen van 9 naar 13,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren, zo meldt de NOS. Volgens de GD zet de stijging door in 2016.

Volgens de organisatie Dier&Recht ligt de oorzaak bij de schaalvergroting in de sector. De bedrijven worden groter en de aandacht voor het individuele dier zou aan het verdwijnen zijn.

Dier&Recht wil dat de kalversterfte wordt teruggebracht en is een petitie begonnen die FrieslandCampina oproept tot maatregelen om met haar boeren de kalversterfte te stoppen.

Voorlichtingsprogramma’s

In een artikel in de Volkskrant van 13 februari zegt een woordvoerder van FrieslandCampina dat er inderdaad een probleem is. “We proberen er met voorlichtingsprogramma’s over dierenwelzijn wat aan te doen. Maar we weten vanwege de privacywetgeving niet om welke boeren het gaat. Als we constateren dat een boer over de schreef gaat, dan wordt de melk bij hem niet meer opgehaald.”

De Gezondheidsdienst onderstreept in de Volkskrant dat het probleem de aandacht in de melkveesector heeft. “Er zijn diverse initiatieven genomen om de opfok van jongvee te optimaliseren.”

Volgens Dier&Recht zou een sterfte van 5 procent haalbaar zijn als de biestvoorziening verbetert.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: