KNMvD: alert zijn op Afrikaanse varkenspest

De besmetting van wilde varkens rondom Warschau (West-Polen) in november is extra reden tot zorg en alertheid rondom Afrikaanse varkenspest. Met name de hygiënemaatregelen voor Nederlandse bedrijven zijn van belang. Dat meldt de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD.

Sinds 2014 is Afrikaanse varkenspest in vier Oost-Europese lidstaten aangetroffen: Polen en de drie Baltische staten: Letland, Estland en Litouwen. De ziekte is daar nog niet onder controle. Afgelopen zomer is de ziekte ook verspreid naar Tsjechië en Roemenië. Tsjechië plaatste onder andere hekken rondom het besmette gebied met wilde zwijnen; de gevallen hebben zich tot nu toe beperkt tot dit gebied. In Roemenië, waar de ziekte werd aangetroffen in twee kleinschalige varkenshouderijen, lijkt de situatie onder controle.

Meer uitbraken in Polen

In de eerder besmette regio’s in Polen neemt het aantal uitbraken bij gehouden varkens en gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen toe. De situatie in Polen en de spreiding van de ziekte naar het nieuwe gebied bij Warschau vormen een zorgelijke ontwikkeling, aldus de KNMvD.

Alert blijven

Tot nu toe werd het risico van verspreiding naar Nederland niet erg hoog ingeschat. Maar de sprong van de ziekte in westelijke richting in Polen is volgens de KNMvD een indicatie dat het van het grootste belang is alert te blijven. De organisatie benadrukt dat het nemen van bioveiligheidsmaatregelen van groot belang is op zowel varkensbedrijven als door bijvoorbeeld jagers die in de getroffen lidstaten jagen, op wilde zwijnen of ander wild.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: