KNMvD: ruimen van kippen niet gewenste oplossing

Het ruimen van de ‘gezonde’ kippen op de met fipronil besmette bedrijven is  niet de gewenste oplossing. Dat zegt de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD. Er zouden inmiddels al honderdduizenden kippen zijn geruimd.

Afwachten tot de fipronil bij de kippen is afgebroken is ook een mogelijkheid, aldus de KNMvD. ‘Het is alleen nog onbekend hoe lang het duurt voor het middel is afgebroken. Deskundigen onderzoeken op dit moment hoe dat proces versneld kan worden. Ruien wordt daarbij als mogelijkheid genoemd, maar is alleen een optie als dierenwelzijn geborgd kan worden’, aldus de dierenartsenorganisatie op haar website.

Keuze niet makkelijk

Vijf dierenorganisaties probeerden via de rechter te voorkomen dat met fipronil besmette kippen zouden worden geruimd, maar zij verloren het kort geding.
Volgens Eric Hubers, voorzitter van de landelijke vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP, is de keuze tussen ruimen of ruien niet makkelijk. “Aan ruien zitten ook nog risico’s en het ruimen van kippen heeft altijd een enorme impact op de boeren. Dat gaat ze niet in de koude kleren zitten”, aldus Hubers tegen de NOS.
Het ministerie van Economische Zaken zegt samen met de sector te werken aan ‘maatregelen en protocollen om kippen, stallen en mest zo snel mogelijk fipronil-vrij te krijgen dan wel op een verantwoorde manier af te voeren, met inachtneming van de belangen rond dierenwelzijn, milieu en leefomgeving’.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: