Lage gezondheidsstatus oorzaak bijtende varkens

Een lage gezondheidsstatus bij varkens en weinig eiwit in het voer zorgt ervoor dat varkens elkaar meer bijten. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Animal Sciences Groep. Het bijten kan voor een deel verholpen worden door extra aminozuren in het voer te doen.

De onderzoekers verdeelden 576 vleesvarkens over verschillende hokken. Een deel van de dieren werd gehouden onder lage gezondheidsstatus, wat betekende dat de dieren niet werden gevaccineerd en geen antibiotica kregen in een niet-gedesinfecteerde stal. De varkens met een hoge gezondheidsstatus hadden deze behandelingen wel. De varkens kregen voer met een normaal of laag eiwitgehalte, met en zonder extra toegevoegde (synthetische) aminozuren.

Varkens met een laag eiwitgehalte in het voer beten elkaar vaker, net als varkens in de lage gezondheidsstatus. Het toevoegen van extra aminozuren aan het voer verminderde het bijten in oren, maar alleen bij varkens die onder lage gezondheidsstatus leefden. Als er in hun omgeving niet veel te wroeten valt, richten ze zich op hun hokgenoten. Maar als de varkens de aminozuren in het voer krijgen, valt deze behoefte gedeeltelijk weg. Een andere mogelijke verklaring is dat bepaalde aminozuren fungeren als signaalstoffen in de hersenen. Een tekort aan deze stoffen kan leiden tot stress en agressief gedrag bij varkens.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: