‘Meer aandacht nodig voor medicijnresten in milieu’

Het voorkomen van een kringloop van humane en veterinaire medicijnen in het milieu behoeft meer aandacht, omdat blootstelling aan medicijnresten via drinkwater en landbouwgewassen mogelijk kan leiden tot onder meer autisme bij kinderen. Dat meldt de VVM, het netwerk van milieuprofessionals, die hierover een symposium organiseert.

Al langer is bekend dat door mens en dier uitgescheiden medicijnen in oppervlaktewater en bodem slecht afbreekbaar zijn. Gevolg is dat residuen terechtkomen in drinkwater en landbouwgewassen. Dit betekent onder meer dat zwangere vrouwen worden blootgesteld aan een cocktail van lage concentraties medicijnen. Kinderen kunnen hierdoor autisme ontwikkelen, blijkt uit onderzoek van drie Amerikaanse universiteiten. Het onderzoek is gepubliceerd in Neuroscience Letters. De hoofdauteur, Gaurav Kaushik, spreekt op 27 oktober op het symposium van de VVM om de onderzoeksbevindingen toe te lichten.

Beschadigde genen

De groep wetenschappers onder leiding van Michael Thomas ontdekten eerder al dat medicijnresten in de hersenen van jonge vissen groepen genen activeren die bij de mens gerelateerd zijn aan autisme, parkinson en multiple sclerose. Vooral de relatie met autisme was overtuigend, aldus de VVM. “Het nieuwe vervolgonderzoek wijst nu uit dat lage concentraties van deze middelen inderdaad in menselijke cellen genen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor ontwikkeling van de hersenen.”

Meer aandacht

Het onderzoek maakt volgens de VVM duidelijk dat het voorkomen van de milieukringloop van humane en veterinaire medicijnen meer aandacht behoeft. “Gezien het belang voor de volksgezondheid dient hiertoe in de hele medicijnketen met spoed een pakket maatregelen ontwikkeld te worden. Geneesmiddelen zijn immers, in tegenstelling tot pesticiden, niet gemakkelijk uit te bannen of te vervangen.”

Meer informatie over het symposium van de VVM is te vinden op www.vvm.nl.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: