NVWA onderzoekt illegale toediening middel vleeskalveren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het gebruik van een werkzame stof op een vleeskalverbedrijf op de Veluwe in de provincie Gelderland. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 560 dieren.

Aanleiding voor het onderzoek is een melding over illegale toediening van een middel. Er zijn monsters van haren van de kalveren genomen. Uit de analyses van de monsters blijkt dat daarin een werkzame stof voorkomt waarvan in Nederland geen geregistreerd diergeneesmiddel voor runderen op de markt is. Het gaat om de stof Diazinon. Deze stof komt in Nederland alleen voor in een diergeneesmiddel dat is toegestaan bij niet-melkgevende schapen om de aandoening myasis te bestrijden.

Op basis van de analyses is het bedrijf voorlopig geblokkeerd. Er mogen geen kalveren worden afgevoerd voor de slacht; eerst moet extra onderzoek naar deze stof worden gedaan. Als de kalveren bij slachting positief worden getest op deze stof boven de maximum toegestane limiet, wordt het vlees afgekeurd en vernietigd. Dat gebeurt om te voorkomen dat het in de voedselketen terecht komt.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: