Onderzoek naar drie mensen met Q-koorts

Er loopt momenteel een onderzoek naar de bron van een Q-koortsbesmetting van drie mensen uit één gezin in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De GGD, NVWA, RIVM, WBVR en GD zijn betrokken bij dit onderzoek.

De huisartsen in de regio zijn geïnformeerd, maar tot nu toe zijn er geen andere meldingen van patiënten in de omgeving. Alle bedrijven met melkgeiten of melkschapen die onder de vaccinatieplicht vallen in de buurt van de woning van de patiënten hebben hun dieren gevaccineerd tegen Q-koorts.
In de omgeving van het gezin worden ook vleesschapen gehouden. Bij enkele schapen is de Q-koortsbacterie gevonden. Maar er is geen verband aangetoond tussen Q-koorts bij deze schapen en de patiënten. Uit voorzorg worden de schapen op het bedrijf gevaccineerd.
De schapen op een bedrijf met een publieksfunctie in de buurt van de woning van het gezin zijn ook alsnog gevaccineerd tegen Q-koorts. Er zijn geen aanwijzingen dat de schapen van dit bedrijf de bron van de besmettingen bij de mensen zijn.

Bacterie komt wijdverspreid voor

Er wordt verder onderzoek gedaan. Het is echter niet zeker of de bron ooit werkelijk te achterhalen is. De bacterie komt wijdverspreid en algemeen voor, aldus het RIVM.
Elk jaar krijgt het RIVM twintig tot dertig meldingen van patiënten met Q-koorts. Dat is ongeveer op het niveau van vóór de Q-koortsuitbraak in Nederland (2007-2010).

Foto: Agaath/WikiMedia Commons

Q-koorts – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: