Oproep varkenshouders: neem geen eten mee uit Polen

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), een collectief van varkenshouders, roept Poolse medewerkers op varkensbedrijven op alert te zijn op Afrikaanse varkenspest en geen etenswaren mee te nemen uit Polen en Oost-Europa.

Het Afrikaanse varkenspestvirus kan worden overgebracht via onder andere besmette dieren, vrachtauto’s en personenauto’s, maar ook via eten, vooral vlees en vleeswaren, aldus de POV. De organisatie heeft een oproep (pdf) gemaakt in het Pools en verzoekt varkenshouders die aan hun Poolse medewerkers te geven en/of op te hangen in de bedrijfsruimtes en kantines.

Ook posters in Duitsland

Ook in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg worden posters opgehangen vanwege de angst voor verspreiding van Afrikaanse varkenspest vanuit landen als Polen en Tsjechië. Op de posters langs de A6 wordt uitdrukkelijk aan reizigers uit Oost-Europa gevraagd om etensresten niet langs de kant van de weg te gooien, maar in afgesloten afvalbakken te doen. Volgens Duitse experts wordt de ziekte vooral via ‘reisactiviteiten’ verder verspreid.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: