SDa: antibioticagebruik veehouderij in 2016 verder verlaagd

Nagenoeg alle veehouderijsectoren zijn er in 2016 in geslaagd om het gebruik van antibiotica verder terug te dringen. Dat meldt de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) in een nieuw rapport (pdf).

Op basis van de dierdagdoseringen is ten opzichte van 2015 een daling te zien in antibioticumgebruik in de vleeskuikensector (-30,1%), de kalkoensector (-26,5%), de kalversector (-5,3%), de melkveesector (-3,2%) en de varkenssector (-1,9%). De verdere daling in de melkveesector is volgens de SDa opmerkelijk te noemen omdat het gebruik in deze sector al laag is.
In de niet melk-leverende rundveesectoren is sprake van een stijging van het antibioticagebruik van 7 procent. De cijfers voor de rundveesectoren moeten volgens de SDa gezien worden tegen de achtergrond van een relatief laag gebruik.
Ten opzichte van 2009 is het het totale gebruik van antibiotica gedaald met 64,4 procent.

Colistine

Het gebruik van colistine is in 2016 verder gedaald met 31 procent en is lager dan de laagste benchmarkwaarde (1 mg/PCU kg) die de door European Medicines Agency (EMA) is vastgesteld. Colistine is een antibioticum dat wordt voorgeschreven aan mens en dier en waar in 2016 een nieuwe vorm van resistentie tegen gevonden werd.

Structureel hoog gebruik

Voor bedrijven met een structureel hoog gebruik van antibiotica is het van belang om extra inzet te blijven verrichten om het antibioticumgebruik verder te verlagen, aldus de SDa. De resultaten van de onderzoeken naar de kritische succesfactoren in de kalver-, pluimvee- en varkenssector en onder dierenartsen moeten voor bedrijven en dierenartsen instrumenten bieden om hun gebruik en/of voorschrijfpatroon terug te dringen. De resultaten van deze onderzoeken zullen medio 2017 bekend worden gemaakt.

Nieuwe benchmarkwaarden

Mede op basis van de uitkomsten van de onderzoeken naar de kritische succesfactoren zal het SDa-expertpanel eind 2017 met nieuwe benchmarkwaarden komen. Dick Heederik, voorzitter van het SDa-expertpanel: “De huidige benchmarkwaarden gelden vanaf 2012. Zij geven onvoldoende weer welke bedrijven nog een relatief hoog gebruik hebben en extra inspanningen moeten verrichten om hun gebruik naar het streefgebied te brengen en welke dierenartsen nog een zodanig voorschrijfpatroon laten zien dat verbetering nodig is”.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Boehringer Ingelheim
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

1 Reactie op Informatie over uiergezondheid?

  1. Paul Wartena schreef:

    Misschien eens in Tbilisi kijken ? hebben veel meer ervaring met fagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *