‘Silent Spring’

Vanochtend was ik bij het UMC, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Niet met een mankement of kwaal, maar omdat de wereld hier bij elkaar kwam om te praten over de schadelijke effecten van medicijnresten op het milieu. Het ging over humane middelen en diergeneesmiddelen. Ik denk dat menig toehoorder het ziekenhuis beroerder heeft verlaten, dan hij erin ging.

In Nederland komen jaarlijks 140 ton resten van humane geneesmiddelen in het oppervlaktewater terecht, via het riool. Cijfers over diergeneesmiddelen zijn onbekend. Mensen die medicijnen slikken, plassen de resten daarvan uit en het lukt de rioolwaterzuiveringsinstallaties niet om deze schadelijke stoffen er voldoende uit te filteren. Dat heeft zo zijn effecten op vissen en andere waterorganismen: vervorming van weefsels, groeivertraging, negatieve effecten op de vruchtbaarheid, gedragsstoornissen. Ook negatieve effecten op vogels zijn beschreven. Ongeveer 40 procent van het drinkwater in Nederland wordt gewonnen uit oppervlaktewater, en via die weg komen restjes geneesmiddelen terug bij de mens. Hoewel de bevolking krijgt te horen dat dit niet schadelijk is – de concentratie ligt ver beneden de kritische waarde – was het verhaal vanochtend totaal anders. Wetenschappers uit meerdere landen toonden ook bij hele lage concentraties, die ver onder de kritische grenzen liggen, schadelijke effecten aan. Kwalijk zijn vooral de hormoonverstorende stoffen, de stoffen die ingrijpen op het gedrag en antibiotica.

Een van de medische wetenschappers sprak over ‘Silent Spring’, verwijzend naar het milieuwetenschappelijke boek van Rachel Carson uit 1962. De titel van het boek verwijst naar de lente waarin er geen vogels meer zullen zingen omdat deze zijn uitgeroeid door het kwistige gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het boek leidde destijds tot veel discussie, met enerzijds mensen die erin geloofden en anderzijds mensen die het afdeden als totale onzin – dezelfde discussie zien we nu over geneesmiddelen.

‘Silent spring’ – vernietiging van het ecosysteem tot en met de vogels aan toe – wordt in Nederland vooral geassocieerd met de landbouw (pesticiden, diergeneesmiddelen). Vanochtend maakte de medische wereld duidelijk dat de ‘silent spring’ net zo hard geldt voor het humane medicijngebruik.

Door: Geesje Rotgers

 

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

1 Reactie op ‘Silent Spring’

  1. Wilbrord Braakman schreef:

    Mevrouw Rotgers,
    De zorg die u uitspreekt deel ik en vind ik terecht. Hoe kunnen we zonder in feite giftige medicijnen zo gezond mogelijk leven? Ik weet niet of ik inmiddels in mijn leven – vandaag 84 jaar geworden – eens antibiotica heb ingenomen. Doch sinds zaterdag doe ik het wel. Omdat ik week daarvoor bij het instappen in de trein, met mijn koffer door twee jonge mannen ben omgeduwd en daardoor ben gevallen. Zijkant hoofd gewond. beide handen en r. been bij de knie en broek kapot geschuurd, doordat ik snel liep.. Deze wond is op station in Rotterdam gedesinfecteerd. Maar zaterdag j.l. werd de gehele voet erg dik, waardoor ik mij genoodzaakt voelde voor advies van een arts. Zij zei, dat je het alleen met antibiotica is te genezen. Daarom gebruik ik nu zo een medicijn. voor zeven dagen.
    Ik ben een ecologische tuinder geweest. Betrekkelijk recent gestopt. Eet zo veel mogelijk biologisch voedsel. en propageer dat.
    http://www.wilbrord-nature.nl

Reacties zijn gesloten.