Ter plekke antibioticaresistentie aantonen in melkkoe

Studenten van de Technische Universiteit Delft hebben een idee voor een methode die snel en ter plekke antibioticaresistentie in bacteriën in melkvee kan aantonen. Zo kan de veehouder de behandeling (in het geval van een resistente bacterie) mogelijk aanpassen en onnodig antibioticagebruik verminderen. De studenten wonnen met hun idee een internationale wedstrijd in de Verenigde Staten.

De studenten hebben hun idee toegespitst op gebruik bij melkkoeien met mastitis. De methode gebruikt een eiwit, Cas13a, dat deel uitmaakt van de CRISPR-Cas-familie. Het Cas13a-eiwit is zo te programmeren dat het op zoek gaat naar genen waarvan bekend is dat ze specifiek in antibioticaresistente bacteriën zitten. Maar anders dan de andere Cas-eiwitten gaat het Cas13a-eiwit vervolgens ook ál het andere RNA in een cel te lijf als dit eiwit eenmaal is geactiveerd. Het Delftse studententeam heeft een testmethode ontwikkeld om die enorme RNA-afbraak zichtbaar te maken. “Bij detectie wordt het troebele sample helder en dat kun je met het blote oog goed zien”, zegt Fiona Murphy. De detectie moet door de veehouder zelf kunnen worden uitgevoerd, zonder laboratoriumbenodigdheden.

Product is er nog niet

Ook al hebben de studenten in het lab bewezen dat hun methode werkt, een product is er nog niet. “Het is een proof of concept, dus er moet nog veel geoptimaliseerd worden. We hopen natuurlijk dat bedrijven aan het werk gaan met onze ideeën en dat er snel een concrete toepassing komt”, zegt Aafke van Aalst. De detectiemethode kan breed ingezet worden om resistentie aan te tonen en behandelingsstrategieën met antibiotica efficiënter te maken, aldus de studenten.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *