Test met droogzet-app op Dairy Campus

Op Dairy Campus krijgt het project ‘Droogstand op maat’ een vervolg met een nieuwe proef waarin een ‘droogzet-app’ wordt getest.

De app moet op basis van individuele koe-eigenschappen, zoals melkproductie, celgetal en pariteit vóór afkalven, bepalen welke droogstandslengte (60, 30 of 0 dagen) een koe het beste kan krijgen. Daarbij wordt ook gekeken of de behandeling met droogzetantibiotica nodig is.

Het gebruik van de droogzet-app wordt vergeleken met twee andere proefgroepen: 1) het standaard droogzetprotocol op Dairy Campus; 2) het gebruik van de app met hogere afkapwaarden voor celgetal, waardoor antibioticagebruik verder wordt verminderd.

Tot juli 2018

De proef met de droogzet-app is in augustus 2017 gestart en loopt tot juli 2018. Er worden 150 koeien gevolgd tussen 10 weken voor afkalven en 14 weken na afkalven. De onderzoekers van Wageningen University & Research analyseren hun melkproductie en het celgetal voor- en na- afkalven.
Ook de twitter-koe van Dairy Campus, Aaltje 7797, draait mee in de controlegroep van deze proef. Ze is op 16 oktober voor 60 dagen drooggezet, met droogzetter. Naar verwachting kalft ze op 18 december af van haar derde kalf.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: