Uitbraak BVD-virus type 2 op vleeskalverbedrijf

Op een vleeskalverbedrijf is een uitbraak van BVD type 2 vastgesteld. Op het bedrijf werden klinische problemen gezien als hoge koorts, longaandoeningen, zenuwverschijnselen, diarree en sterfte. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Bij pathologisch onderzoek werd bij alle onderzochte dieren ernstige longontsteking door diverse bacteriën vastgesteld en bij enkele dieren is BVD-virus aangetoond. In twee dieren, afkomstig uit Duitsland, is het virus getypeerd als BVD type 2. In 2013 en 2014 brak deze ziekte ook uit op Nederlandse vleeskalverbedrijven. 
Door de betrokken integratie, veehouder en dierenarts zijn de in 2014 afgesproken hygiënemaatregelen in werking gesteld. Ondertussen lijkt de uitbraak onder de kalveren onder controle, aldus de GD.

Alert op BVD

De GD vraagt dierenartsen om alert te zijn op BVD en bij uitbraken met een ernstig ziektebeeld de Veekijker te bellen. Voor de diagnostiek is naast bloedonderzoek met name pathologisch onderzoek belangrijk, en bij aantonen van BVD de typering van de stam.

BVD type 2 – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: