Vlaams onderzoeksinstituut behandelt biest tegen paratbc

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Vlaanderen is begonnen met een nieuwe dienst voor melkveehouders: het behandelen van biest tegen paratbc.

Melkvee- en vleesveehouders kunnen bij ILVO de biestmelk van hun pasgekalfde koeien voortaan laten behandelen (centrifugeren volgens een specifiek proces) om de aanwezige bacteriën die paratbc veroorzaken (Mycobacterium avium subsp. Paratuberculosis, MAP) te verwijderen zonder dat de voor het kalf essentiële voedingsstoffen verdwijnen.
Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC-Vlaanderen) helpen mee om de ingevroren biestmelk binnen een bepaalde tijd bij het ILVO te krijgen voor de behandeling tegen paratbc.

98 procent MAP-cellen verwijderd

Centrifugeren van biestmelk volgens de ILVO-methode resulteert volgens het instituut in meer dan 95 procent reductie van de MAP-cellen. Doordat er twee centrifugatiestappen na elkaar komen, is de reductie nog groter is en voldoende is om de MAP cellen uit biestmelk van klinische koeien te verwijderen. Ook voor biestmelk van subklinische koeien is een verwijdering van meer dan 98 procent van de MAP-cellen zeker voldoende, aldus het ILVO.

Vanaf 5,50 euro per liter

De kostprijs voor de behandeling van biestmelk op ILVO is 5,50 euro per liter (exclusief btw) als de veehouder de biest zelf aflevert bij het ILVO en 7 euro per liter (exclusief btw) bij transport door MCC-Vlaanderen en DGZ . Melkveehouders kunnen minimaal 30 liter biest aanleveren en maximaal 50 liter.

Paratbc – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: