‘Weidegang beter voor boer en koe’

Je kunt koeien prima weiden, de milieubelasting beperken en de boer een redelijk inkomen bezorgen. Dat zegt Bert van den Berg, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming, in Boerderij Vandaag. Hij reageert daarmee op het opiniestuk in de Volkskrant van dierenarts Jan Dijkhuizen die vindt dat koe, milieu en boer beter af zijn met de koe op stal.

“Dijkhuizen ziet in de melkkoe een fermentatievat gekoppeld aan een melkfabriekje. Maar een koe is allereerst een levend wezen. Als je haar behoeften frustreert, krijgt zij stress en gezondheidsklachten”, aldus Van den Berg. “In de wei kunnen koeien hun kudde- en graasgedrag vertonen, hebben ze minder last van klauw- en pootproblemen en kunnen ze comfortabel in verschillende houdingen liggen. Door de lagere bacteriedruk hebben koeien er minder last van uierontstekingen. En frisse buitenlucht en zonlicht zijn gezond voor ze.”

‘Melkveebedrijf hoeft niet te groeien’

Het milieu bewijzen we de beste dienst door de melkveestapel niet drastisch uit te breiden, aldus Van den Berg, maar door  te zorgen voor voldoende weidegrond om de koeien te weiden en hun mest af te zetten.
Volgens Van den Berg is groei van een melkveebedrijf niet nodig voor een beter rendement. “Nee, als je een melkveebedrijf optimaliseert en toelegt op meerwaardeproductie, waaronder een dier- en milieuvriendelijke werkwijze, verbetert het rendement.”

Het hele opinieartikel van Bert van den Berg staat op de website van Boerderij Vandaag.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: