150 borden over Afrikaanse varkenspest langs snelwegen

De NVWA laat 150 informatieborden over Afrikaanse varkenspest plaatsen op parkeerplaatsen langs snelwegen en bij natuurgebieden. Op de borden worden transporteurs, reizigers en recreanten opgeroepen om geen etensresten achter te laten in de natuur. Dat moet besmetting van wilde zwijnen via besmette etensresten voorkomen.

Afrikaanse varkenspest komt voor in Oost-Europese landen en sinds 13 september werd de ziekte aangetroffen bij 53 wilde zwijnen in de Belgische Ardennen. De ziekte kan worden overgebracht op varkens en wilde zwijnen via besmet varkensvlees zoals ham of worst. Wilde zwijnen kunnen besmet worden als zij deze besmette levensmiddelen vinden en opeten. Daarom roept de NVWA op geen etensresten in de natuur achter te laten, maar deze in een afgesloten afvalbak te gooien.
Door de besmetting van wilde zwijnen in België is de ongerustheid bij de Nederlandse varkenshouders over Afrikaanse varkenspest toegenomen. Minister Schouten zegt dat te begrijpen en nam eerder al de volgende maatregelen: vrachtwagens die uit besmet gebied komen worden extra gereinigd; wilde zwijnen in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de varkenspest; wilde zwijnen moeten in de voor hen aangewezen gebieden worden gehouden.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: