184 koeien en kalveren dood door botulisme op Vlaams melkveebedrijf

Een melkveehouder in Wuustwezel in Vlaanderen raakte begin oktober in enkele dagen bijna zijn volledige veestapel kwijt door botulisme. Dat is in december bekend geworden.

Gras van Wuustwezel bleek besmet te zijn met de bacterie Clostridium botulinum die botulisme veroorzaakt, zei Evelyne Van de Wouwer, regiodierenarts voor herkauwers bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen tegen het Vlaams informatiecentrum land- en tuinbouw (Vilt). De bacterie kan zich onder ideale omstandigheden vermenigvuldigen in voer of drinkwater en produceert hierbij neurotoxinen. Deze gifstoffen zorgen voor verlammingsverschijnselen die al snel tot de dood leiden. Behandeling van getroffen dieren is niet mogelijk.

Kadavers

Besmetting van ruwvoer gebeurt vaak door een kadaver van een vogel of ander wild dier dat bij de grasoogst meegekomen is in de baal of de kuil. “Het advies om ingekuild gras visueel te controleren op kadavers, wildschrikkers op maaibalken te plaatsen en graspercelen van binnen naar buiten te maaien zodat wild kan vluchten, moet meer dan ooit ter harte genomen worden”, zegt dierenarts Van de Wouwer.

Vaccinatie

Volgens Vilt is vaccinatie van koeien tegen botulisme in België niet toegestaan omdat er geen vaccin beschikbaar is in het land.
In Nederland geldt dat gebruik van vaccinatie bij uitbraken wordt gedoogd, onder de voorwaarde dat diagnostiek wordt uitgevoerd om botulisme te bevestigen, aldus Wageningen Bioveterinary Research. Ook gelden de regels voor cascadegebruik: de dierenarts moet vastleggen waarom de verdenking op botulisme bestaat.

Botulisme – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: