Afrikaanse varkenspest: bewust en verantwoord handelen

Bewust en verantwoord handelen. Dat is het advies van het Centraal Veterinary Institute als het gaat om Afrikaanse Varkenspest (AVP). De kans dat AVP Nederland binnenkomt wordt vooralsnog klein ingeschat.

Menselijk handelen speelt volgens onderzoek naar AVP een belangrijke rol bij twee uitbraken op grote afstand van elkaar. Het virus kan zich direct van dier naar dier verspreiden. Ook kan het virus makkelijk in de voederketen terechtkomen via keuken- of slachtafval van besmette varkens of wilde zwijnen. Daarom wordt aanbevolen varkens niet te voeren met voedselresten.

Kans op verspreiding in Nederland

De kans dat de ziekte via directe verspreiding tussen wilde zwijnen Nederland binnenkomt is op dit moment verwaarloosbaar. Daarvoor is de afstand nog veel te groot. De kans dat AVP door menselijk handelen Nederland bereikt, hangt heel erg af van in hoeverre producten van besmette dieren of bijvoorbeeld geschoten zwijnen meegenomen worden naar Nederland en vervolgens bij gehouden varkens of wilde zwijnen terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het weggooien van (resten van) dergelijke producten, waaronder gedroogde worst, salami, of resten van een geschoten wild zwijn in de omgeving (open vuilnisbak of direct in de omgeving) of ze mee te nemen naar een varkensbedrijf. Het virus kan tot wel zes maanden, zo niet een jaar, overleven in aanwezigheid van eiwit, zoals in vlees, en in bevroren producten nog langer. Hierdoor zijn ook langer bewaarde producten nog een bron van infectie. Dit soort incidenten zijn niet te voorspellen.

Vrachtwagens twee keer reinigen

Ter preventie van indirecte besmetting van varkens via vervoersmiddelen moeten vrachtwagens die dieren vervoeren en uit besmette of risicolanden terugkomen, twee keer worden gereinigd en ontsmet. (CVI)

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: