Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in België

In de gemeente Étalle in de Belgische provincie Luxemburg is Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij twee wilde zwijnen. Dat meldt het Belgische voedselagentschap FAVV. De besmetting kan volgens het FAVV het gevolg zijn van het achterlaten van etensresten door reizigers die in besmette gebieden in Oost-Europa zijn geweest.

Afrikaanse varkenspest (AVP) is al enkele jaren aanwezig in Oost-Europese landen, waar besmettingen worden vastgesteld bij zowel gehouden varkens als bij wilde zwijnen. De laatste maanden heeft het virus zich meer naar het Westen verspreid waarbij het landen getroffen heeft die voorheen vrij waren.

Maatregelen

België stelt vanwege de besmettingen onder andere preventiemaatregelen in voor varkenshouderijen in de regio. Ook worden er ‘controlemaatregelen voor wilde dieren opgelegd’. Bioveiligheid in varkenshouderijen is cruciaal, aldus het FAVV.
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) in België wil dat er wordt overgegaan tot een ‘algemeen afschot van everzwijnen op Belgisch grondgebied’. Volgens ABS kan ‘alleen zo de uitbrak geïsoleerd en beperkt worden tot de zone waar de vaststelling van het virus gebeurde. Alleen zo kan de tikkende tijdbom ontmanteld worden’.
Afrikaanse varkenspest is een ziekte waartegen geen vaccin is.

‘Schokkend nieuws’

De ZLTO noemt de besmettingen van wilde zwijnen in België ‘schokkend nieuws’. Er zijn vanzelfsprekend ook grote zorgen bij Nederlandse varkenshouders.
LTO Nederland heeft een crisisteam samengesteld met deskundigen en trekt samen op met de POV.
Of het ministerie van LNV maatregelen gaat nemen vanwege de uitbraak in België is niet bekend.

Enige uitbraak in 1985

De enige epidemie van AVP in België dateert van 1985, in West-Vlaanderen. De oorzaak was besmet varkensvlees uit Spanje. In die periode werden 12 bedrijven besmet, 185 bedrijven geblokkeerd en meer dan 30.000 varkens vernietigd.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: