Autopsie rundvee Vlaanderen: enteritis en longontsteking vaakst vastgesteld

Darmontsteking (enteritis) en longontsteking (pneunomie) zijn in 2017 het vaakst vastgesteld als doodsoorzaak van rundvee bij atopsie door Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Dat blijkt uit de autopsieverslagen die DGZ op haar website heeft geplaatst.

DGZ kreeg in 2017 950 rundveekadavers binnen voor autopsie (foetussen en doodgeboren kalveren niet meegerekend). Net als in voorgaande jaren was enteritis (31 procent) de voornaamste doodsoorzaak in 2017. Dit is te wijten aan het feit dat kalveren jonger dan 1 maand de grootste aangeboden groep dieren is, en bij deze groep is enteritis de meest voorkomende doodsoorzaak.  De belangrijkste ziekteverwekker bij enteritis was Cryptosporidium parvum. De overige ziekteverwekkers, in volgorde van aantonen, waren rotavirus, E. coli en salmonella. In veel gevallen werden meerdere ziekteverwekkers bij één dier teruggevonden. Ten opzichte van 2016 werd er in 2017 bij enteritis een verdubbeling van het aantal salmonella-infecties vastgesteld.
Doodsoorzaak nummer twee bij rundvee is longontsteking (20 procent). Bij longontsteking met een bacteriële oorzaak bij kalveren jonger dan 1 jaar waren de meest voorkomende veroorzakers Mycoplasma bovis, Mannheimia haemolytica en Pasteurella multocida.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: