Bron Q-koorts in Bodegraven niet vastgesteld

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk hadden drie gezinsleden afgelopen zomer Q-koorts. Onderzoekers hebben geen bron van de besmettingen kunnen vaststellen. Het onderzoek is gestopt. Dat meldt het RIVM.

Na onderzoek is vastgesteld dat twee gezinsleden niet besmet waren met dezelfde stam van de Q-koortsbacterie. Van het derde gezinslid was geen materiaal voor typering beschikbaar. In de omgeving waren meerdere vleesschapen die de Q-koortsbacterie bij zich droegen. De stammen van sommige van deze schapen en een van de patiënten leken op elkaar, maar kwamen niet precies overeen. De GGD ontving het afgelopen jaar geen andere meldingen van Q-koorts uit de omgeving. De eigenaar van de schapen heeft zijn dieren uit voorzorg vrijwillig laten vaccineren.

Bijzonder

Het RIVM krijgt elk jaar 20 tot 30 meldingen van mensen met Q-koorts. De bacterie komt namelijk algemeen voor in Nederland. Dat er nu drie mensen binnen één gezin Q-koorts hebben gehad is bijzonder, aldus het RIVM. Mensen kunnen elkaar namelijk niet besmetten.

Q-koorts – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: