Brucellose op Oostenrijks melkveebedrijf

Op een melkveebedrijf in Oostenrijk is Brucellose vastgesteld. Dat meldt het OIE, de wereldorganisatie voor diergezondheid.

Het gaat om een bedrijf met 102 dieren. Daarvan is bij 74 koeien Brucellose vastgesteld. Rond het bedrijf, dat vlakbij de grens met Duitsland en Tsjechië ligt, is een beschermingsgebied ingesteld. Daarbovenop worden bedrijven binnen én buiten het gebied gecontroleerd. Zowel de mest als de melk van het besmette bedrijf wordt vernietigd.

Zoönose

Hoewel Brucellose vaak leidt tot abortus in het laatste deel van de dracht, was er op het bedrijf in Oostenrijk nog geen sterfte. Brucellose is een zoönose en kan zodoende ook gevaarlijk zijn voor de mens. De voornaamste preventiemaatregel voor de mens is het vermijden van ongepasteuriseerde (melk)producten. Daarnaast moet contact met vlees, uitwerpselen, geaborteerde vruchten, vruchtvliezen en vruchtwater van besmette dieren worden voorkomen. Het wordt aangeraden om bij de verlossing van een dood kalf of lam een lange plastic handschoen te dragen. Na contact moeten de handen en armen goed worden gewassen en gedesinfecteerd.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: