CL vastgesteld op melkgeitenbedrijf

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft caseous lymfadenitis (CL) aangetoond op een melkgeitenbedrijf. Het is nog onduidelijk waar de infectie vandaan komt, meldt de GD.

Het bedrijf is door een GD-dierenarts en de praktiserend dierenarts bezocht. Er is gekeken hoe het melkgeitenbedrijf van de aandoening af kan komen, zoals het ruimen van alle dieren en het aankopen van CL-vrije dieren of moederloze opfok. Een andere mogelijkheid is regelmatige controle van alle geiten op lymfeknoopverdikkingen; een halfjaar na afvoer van de laatste verdachte dieren vindt vervolgens bloedonderzoek plaats. Ook combinaties van deze strategieƫn behoren tot de mogelijkheden.
De eigenaar van het bedrijf is geadviseerd om contact op te nemen met de melkverwerker en de NVWA, zodat in samenspraak kan worden gekeken aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor de levering van melk en afvoer van dieren van het bedrijf. Om verdere verspreiding van CL te voorkomen hebben GD en de begeleidend dierenarts geadviseerd om de geiten met klinische klachten te euthanaseren en ook de koppelgenoten niet voor het leven te verhandelen.

CL – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: