Denemarken wil Duitse wilde zwijnen tegenhouden met hek

De regering van Denemarken is van plan om een hek te bouwen langs de Duits-Deense grens om te voorkomen dat wilde zwijnen van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein naar Denemarken gaan. Het hek maakt deel uit van een pakket maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest. Duitsland vindt plaatsing van een hek verkeerd en overdreven.

Het Deense parlement moet de bouw van het hek van 70 kilometer lang en 1,50 meter hoog nog goedkeuren, meldt de Duitse zender NDR. Het hek moet ook 50 cm diep de grond in. Het grensverkeer op de weg zou niet door het hek worden beïnvloed.

‘Verspreiding via mensen en veetransport’

Milieuminister Robert Habeck van Sleeswijk-Holstein gelooft niet in de Deense plannen. Natuurlijk is Afrikaanse varkenspest een serieuze bedreiging, zegt hij, maar “verspreiding van de ziekte vindt niet plaats via wilde zwijnen, maar via mensen, veetransport en geïnfecteerde worstproducten”. Habeck noemt de bouw van een hek verkeerd en overdreven.

Miljardensector

De Deense varkenshouderij is een miljardensector. Het exportvolume bedraagt 1,5 miljard euro per jaar. Met het uitbreken van Afrikaanse varkenspest in Denemarken zou export onmiddellijk worden verboden. Tot nu toe is er geen uitbraak van varkenspest geweest in Denemarken of Duitsland. In Oost-Europa zijn inmiddels meer dan duizend gevallen bekend.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: