Drie melkveebedrijven raken leptospirosevrij-status kwijt

Drie melkveebedrijven en één zoogkoeienbedrijf verloren in het afgelopen halfjaar hun leptospirosevrij-status. In de voorbije jaren gebeurde dat niet zo vaak: van minder dan één bedrijf per twee jaar werd de status afgenomen. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Op een van de besmette bedrijven waren zoogkoeien van een ander bedrijf een mogelijke bron van insleep. Deze koeien braken uit hun weide en liepen tussen de groep droogstaande koeien. Op een tweede bedrijf was de bron een aangekocht besmet dier uit Duitsland. Hierbij had de infectie zich al verspreid voordat de veehouder het aangekochte dier liet onderzoeken. Op de andere bedrijven is het onderzoek naar de bron nog niet afgerond, aldus de GD.

Slechts enkele bedrijven geen status

In Nederland zijn melkveebedrijven verplicht om de leptospirosevrij-status te hebben. Door deze maatregel hebben slechts enkele bedrijven geen status. De prevalentie in de niet-melkleverende sector daalde sinds 1995 tot 0,8 procent.
De GD wijst erop dat insleep van leptospirose op een melkveebedrijf hoge kosten met zich meebrengt. Zo moet de melkveehouder alle dieren laten onderzoeken en behandelen met antibiotica.

Leptospirose – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: