Eerste geval van blauwtong in Duitsland sinds 2009

In Duitsland is het eerste geval van blauwtong (BTV-8) vastgesteld sinds november 2009. Het virus werd bij monitoring op blauwtong gevonden bij twee runderen van een boerderij in de deelstaat Baden-Württemberg. De dieren vertoonden geen ziekteverschijnselen. Rond het bedrijf is een wettelijk vereist 150-kilometergebied ingesteld.

Duitsland was, net als Nederland, België en Luxemburg, sinds 15 februari 2012 officieel vrij van blauwtong. In Baden-Württemberg is in de afgelopen jaren op vrijwillige basis tegen blauwtong gevaccineerd. Er werd een vaccinatiedekking bereikt van ongeveer 25 procent. Voor een alomvattende preventie tegen uitbraken moet ten minste 80 procent van de vatbare dieren worden gevaccineerd, meldt het Duitse Friedrich Loeffler-instituut (FLI) dat het geval van BTV-8 op 12 december bevestigde. “Zonder een verplichte vaccinatie zijn steeds weer nieuwe infecties in Duitsland te verwachten.”
Of de nieuwe gevallen zijn ontstaan door een hogere activiteit van knutten, die de ziekte overbrengen, kan nog niet ingeschat worden, aldus het FLI.
Duitse overheden roepen boeren met runderen, geiten en schapen op om hun dieren te laten vaccineren tegen blauwtong.

Blauwtong – Dierziekten-ABC

Foto: Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: