Europees geld voor bestrijding Afrikaanse varkenspest

De Europese Unie heeft 5,6 miljoen euro toegekend aan een consortium van 31 organisaties uit 21 landen, Defend genaamd, voor onderzoek naar een meer op samenwerking gerichte aanpak van Afrikaanse varkenspest en lumpy skin disease, een huidaandoening bij runderen. Dat meldt het Engelse The Pirbright Institute dat het onderzoek zal leiden.

Defend wil de verspreiding van Afrikaanse varkenspest en lumpy skin disease in Europa beheersen door inzicht te krijgen in de oorzaken van uitbraken van deze ziekten, door onderzoek te genereren dat de ontwikkeling van nieuwe diagnostische hulpmiddelen en vaccins mogelijk maakt, en door nauw samen te werken.

Enorme barrière

De EU is bezorgd over beide ziekten na hun snelle verspreiding in Europa, die deels werd geholpen door onvoldoende kennis en middelen om ze te bestrijden. Het ontbreken van een vaccin voor Afrikaanse varkenspest vormt volgens de EU een enorme barrière voor de bestrijding van uitbraken, vooral omdat zwervende wilde zwijnen de ziekte kunnen verspreiden onder varkens.
Het voorkomen van lumpy skin disease wordt op dezelfde manier belemmerd door het onbekende overbrengingsmechanisme. Aangezien de virusziekte snel wordt overgedragen in warme, vochtige omstandigheden, wordt vermoed dat insecten de ziekte kunnen overbrengen, wat de verspreiding naar Europa, de Balkan en de Kaukasus heeft vergemakkelijkt.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC
Lumpy skin disease – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: