GD: pas op met ‘extreem pittig’ najaarsgras

Het huidige najaarsgras kan hoge eiwitgehaltes bevatten en een hoog suikergehalte. Dit najaarsgras kan gezondheidsproblemen bij koeien veroorzaken. De GD kreeg via de Veekijker meerdere vragen binnen over koeien met diarree die mogelijk te relateren zijn aan het ‘extreem pittige’ najaarsgras.

Na een extreem droge zomer is er nu weer groei in het gras gekomen. Dit gras wordt gekenmerkt door een hoog RE-gehalte (ruw eiwit) en een hoog suikergehalte (door de vele zonuren). Op eerder verdorde percelen heeft het soms een paar weken geduurd voordat de grasgroei weer echt op gang kwam, maar de mineralisatie van deze percelen was wel hoog en tegelijk is er ook nog nawerking van eerder gegeven stikstof voor de droogteperiode. Op dit moment is de bodem nog warm en dus werkt het bodemleven volop. Voedingsstoffen die eerder niet benut zijn, waaronder stikstof, komen nu vrij, aldus de GD.
Daarnaast mochten veehouders tot 15 september mest uitrijden. Door zware bemesting op een al productieve bodem is er een groot risico op hoge RE- gehalten in het verse gras en de komende voordroogkuilen. Daaruit kunnen gezondheidsproblemen bij koeien voortkomen.
Voor koeien die worden geweid adviseert de GD een koppel niet in één keer om te zetten naar een nieuw vers perceel gras, maar te laten wennen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: