GD vindt chronische leverbotinfectie bij schapen

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft dit jaar bij vijf schapen een chronische leverbotinfectie vastgesteld. De schapen hebben de infectie mogelijk vorig jaar of in het voorjaar, dus voor de droge zomerperiode, opgelopen.

Vanwege de extreme droogte worden in het najaar van 2018 geen acute leverbotinfecties van belang verwacht. Maar eerder opgedane infecties kunnen dus ook op een later moment tot problemen leiden, blijkt uit het pathologisch onderzoek van vijf schapen door de GD.
Chronische leverbotinfecties kunnen met mestonderzoek worden aangetoond. Voor koppels die in het voorjaar in gebieden liepen waar leverbotinfecties voorkomen, adviseert de GD om in geval van twijfel mestonderzoek te doen. De Werkgroep Leverbotprognose adviseert om alleen te behandelen als er een infectie is vastgesteld.

Definitieve prognose eind november

In oktober heeft de Werkgroep Leverbotprognose de voorlopige leverbotprognose van najaar en winter 2018/2019 bekendgemaakt. Daarin staat dat door de langdurige droogte gedurende afgelopen zomer er nog nauwelijks leverbotslakken waargenomen zijn en de kans op een leverbotbesmetting zeer klein is. De definitieve prognose komt eind november.

Leverbot – Dierziekten-ABC

Foto: Judith van Andel/Provinos Schapenadviesgroep

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: