Geen boetes voor dierenartsen Bladel

Geen melding maken van misstanden op een varkenshouderij. In die zaak stonden twee dierenartsen uit het Brabantse Bladel vorige week donderdag voor het Tuchtcollege in Den Haag. De NVWA wilde voor beide dierenartsen een boete van 1.500 euro. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Het zou gaan om een varkensbedrijf in Reusel, zo meldt het dagblad. In november 2014 waren op dat bedrijf volgens de NVWA ernstige welzijnsproblemen in de stallen. Er lagen dode dieren en er stonden hoestende en zieke varkens met verwondingen. De dieren stonden in te krappe huisvesting en ze moesten vervuild water drinken. In de stal was het veel te warm en de luchtvochtigheid was zo hoog dat er op veel plaatsen schimmel zat. De dierenartsen hebben volgens de NVWA te lichtvaardig antibiotica aan de varkenshouder verstrekt. De dierenartsenpraktijk heeft hiervoor eerder al een bestuursrechtelijke boete gehad van 5.000 euro.

De tuchtklacht waar het donderdag om ging was gericht tegen de dierenartsen persoonlijk. De NVWA verwijt het hen dat ze hebben gehandeld in strijd met hun beroepscode. Ze hadden er bij de varkenshouder op moeten aansturen om een einde te maken aan de misstanden. In procedures bij de tuchtrechter treedt de NVWA op als een ‘officier van justitie’. Een woordvoerster kon nog niet zeggen of de NVWA in hoger beroep gaat.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: