Halvering voetzoolaandoeningen bij vleeskuikens

De incidentie van het aantal voetzoolaandoeningen bij vleeskuikens is in de periode van 2011 tot 2018 ruim gehalveerd. Dat blijkt uit een brede sectoranalyse van de Nederlandse vleeskuikenhouderij uitgevoerd door Wageningen Livestock Research in opdracht van Stichting Wakker Dier.

De daling van het aantal voetzoolaandoeningen en vermindering van de aanwezigheid van ander ongerief bij vleeskuikens heeft volgens de onderzoekers te maken met het Vleeskuikenbesluit en de ontwikkeling van diverse marktconcepten, zoals Kip van Morgen, Beter Leven en biologisch. Intussen is ruim 30 procent van de vleeskuikensector overgeschakeld naar zulke systemen, waarin pluimveevlees geproduceerd wordt met een ander type dier, op wat minder intensieve wijze en met verbeterde houderijomstandigheden.

Frustraties

Toch zijn de eisen in het Vleeskuikenbesluit (aanvullend op de EU-richtlijn) en bij de supermarktconcepten onvoldoende om frustraties door te hoge bezetting te voorkomen, zeggen de onderzoekers. Problemen met het bewegingsapparaat vormen nog steeds een van de belangrijkste welzijnsproblemen bij reguliere vleeskuikens.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: