Hittestress: let op koeien die waterbak blokkeren

Door de zomerse temperaturen die voor de komende dagen worden voorspeld, kunnen koeien last krijgen van hittestress. Bij hittestress kan het voorkomen dat ranglagere koeien nauwelijks de kans krijgen om te drinken, doordat ranghogere koeien de waterbak de hele dag blokkeren.

Veehouders hebben soms niet door dat steeds dezelfde koeien staan te lummelen bij de waterbak waardoor die constant bezet is, vertelde de GD onlangs op een masterclass over veedrinkwater. De ranglagere koeien krijgen hierdoor weinig kans om te drinken, wat slecht is voor hun gezondheid en productie (lagere voeropname). Het is goed om hier rekening mee te houden en ervoor te zorgen dat alle koeien voldoende gelegenheid hebben om te drinken.

Al hittestress bij 20 graden

Koeien die meer dan 25 liter melk per dag produceren, kunnen al bij een temperatuur van 20 graden Celsius last hebben van hittestress. De stress neemt toe naarmate de temperatuur en luchtvochtigheid stijgen. Koeien die last hebben van de warmte staan veelal te hijgen om warmte kwijt te raken. Daarnaast moeten ze extra water kunnen drinken.
De GD verwacht dat hittestress steeds vaker zal voorkomen door de opwarming van de aarde.

Foto: Leverancier

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: