Hoop op intrekken ophokplicht

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hoopt dat de ophokplicht voor 30 maart 2018 ingetrokken kan worden, zodat eieren van vrije-uitloopbedrijven als vrije-uitloopei verkocht mogen blijven worden.

De huidige ophokplicht in Nederland is op 8 december 2017 ingesteld. Als de kippen na opzet langer dan 16 weken achter elkaar geen toegang hebben tot uitloop in de open lucht, mogen de eieren van die kippen niet langer als vrije-uitloopei worden verkocht. De eieren kunnen nog wel als scharrelei worden verkocht. De Europese regelgeving biedt op dit punt meer ruimte dan vorig jaar, toen deze termijn nog 12 weken bedroeg. De 16 weken termijn verloopt op 30 maart 2018.

Schouten hoopt dat de epidemiologische situatie zich gunstig ontwikkelt en dat de ophokplicht voor op 30 maart 2018 ingetrokken kan worden. Zij zal in de loop van deze maand de deskundigengroep daar weer over raadplegen. Omdat het onzeker is dat de ophokplicht op tijd kan worden ingetrokken, is de minister ook overleg met de belangenpartijen als voorbereiding op een eventueel verstrijken van de 16 weken termijn. (AgriHolland)

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: