Influenza bij paarden in flink aantal stallen

Er heerst in Nederland in een flink aantal grotere en kleinere paardenstallen influenza. Vooral in het zuiden, maar ook in het midden van het land, meldt de Sectorraad Paarden.

Influenza is een zeer besmettelijk griepvirus voor paarden en leidt tot hoge koorts (die vaak over meerdere dagen meerdere pieken vertoont), hoesten en een snotneus. Soms worden ook dikke benen gezien. De dieren zijn vaak erg ziek, willen dagenlang niet eten en hebben vaak weken nodig om weer volledig te herstellen. De tijd tussen het oppikken van de infectie en de eerste symptomen kan variëren van 1 tot 3 dagen, maar is soms ook langer. Paarden kunnen net voor de koortsperiode al virus uitscheiden en doen dat zeker tijdens de koorts. Vaak is behandeling door de dierenarts nodig.

Ook gevaccineerde paarden ziek

Er zijn verschillende stammen van het influenza virus voor paarden. Op dit moment lijkt een stam te circuleren die niet alleen niet of minder goed gevaccineerde paarden aanpakt, maar ook bij goed gevaccineerde paarden tot ziekte kan leiden, al zijn de symptomen dan doorgaans minder ernstig.

‘Stallen met griepuitbraak sluiten’

Het dringende advies van de Sectorraad Paarden is om stallen waar een griepuitbraak heerst te sluiten (geen paarden erbij en geen paarden eruit). Verder is het zinvol om door de dierenarts de diagnose door middel van een neusswab van paarden met koorts te laten bevestigen, aldus de Sectorraad.
Bij een verdenking van een influenza-infectie is het niet verantwoord om toch op pad te gaan naar andere bedrijven of wedstrijden.
Influenza is duidelijk ‘besmettelijker’ dan rhinopneumonie omdat het virus ‘sterker’ is en zich ook gemakkelijk door de lucht over enige afstand kan verspreiden.

Influenza – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: admin
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: