‘Jaarlijks 4.000 koeien dood door zwerfafval’

Er sterven elk jaar zo’n 4.000 koeien door zwerfafval. Dat blijkt uit onderzoek door Robin van der Bles, masterstudent Management, Economics & Consumerstudies aan Wageningen University in opdracht van milieuorganisatie Recycling Netwerk, meldt het televisieprogramma EenVandaag.

Van der Bles vroeg boeren hoe vaak zij in de afgelopen vijf jaar te maken hebben gehad met koeien met scherp-in. 60 procent van de ondervraagde boeren zegt minstens één dier met scherp-in te hebben gehad. Zij schatten dat zwerfafval in ongeveer driekwart van de gevallen de oorzaak van het letsel is. Op een totale veestapel van 4,29 miljoen koeien betekent dit dat zwerfafval jaarlijks tussen de 11.000 en 13.000 koeien ziek maakt in Nederland. Er sterven elk jaar zo’n 4.000 koeien door zwerfafval, aldus EenVandaag.
Naast het dierenleed door scherp-in zou de schade door zwerfafval voor de hele Nederlandse veehouderij (27.699 veehouders) jaarlijks 10,8 tot 16,6 miljoen euro bedragen.

Statiegeld

De Tweede Kamer bespreekt op 15 maart onder andere de strijd tegen zwerfvuil en de uitbreiding van statiegeld. Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux hoopt dat er statiegeld wordt ingevoerd op blikjes om te voorkomen dat die in weilanden terechtkomen.

Foto: Pixabay

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

1 Reactie op ‘Jaarlijks 4.000 koeien dood door zwerfafval’

 1. Theo ter Veen , Dorkwerd (Groningen) schreef:

  Goedendag,

  Ik sta helemaal achter het idee om statiegeld te heffen op blikjes en flesjes.
  Daarnaast wil ik opmerken dat veehouders niets tot weinig doen om hun bermen vrij te houden van zwerfafval. Binnenkort doet onze omgeving weer mee aan de actie Lentekriebels; een initiatief van de gemeente Groningen. Met die actie wordt zwerfafval in Groningen opgeruimd door vrijwilligers. Wij doen dat in een buitengebied met veelal weilanden. Ook de bermen van de weilanden aan de wegkant nemen we mee.
  Onlangs hebben een aantal veehouders hun bermen laten frezen. Als er een blikje of een flesje (plastic en glas)tussen zit, wordt deze het weiland in geslingerd. Dat is vaak een oorzaak van blik- plastic- en glasresten in het voor.
  De veehouder heeft ook een eigen verantwoordelijkheid.

Reacties zijn gesloten.