“Kans op Afrikaanse varkenspest in Nederland klein”

De kans op introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland is klein. Dat meldt minister Schouten in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Extra maatregelen zijn volgens de minister dan ook niet nodig.

Er is strenge Europese regelgeving die moet voorkomen dat de ziekte door transporten wordt verspreid. Het is onder meer verboden om varkens uit de besmette gebieden te transporteren. Bovendien geldt in Nederland de verplichting van extra reiniging en desinfectie op een erkende ontsmettingsplaats van vervoermiddelen die terugkomen uit landen met uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert daarop een administratieve controle uit.

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in lidstaten van de Europese Unie is de sector opnieuw gewezen op de risico’s van transporten en op hun verantwoordelijkheid wat betreft het nemen van passende maatregelen voor de bedrijfshygiëne en op het verbod van het voederen van keukenafval aan varkens. Ook jagers zijn geïnformeerd over de risico’s van jagen in besmette gebieden en op het belang van het nemen van hygiënemaatregelen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: