Kans op besmetting met ESBL via vlees is klein

Dat mensen vooral besmet raken met ESBL’s door het eten van (kippen)vlees blijkt een misvatting. Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat de kans op besmetting met ESBL’s via de veehouderij klein is.

ESBL is een enzym, geproduceerd door bepaalde bacteriën, dat ervoor zorgt dat de bacteriën resistent worden tegen sommige antibiotica. Onderzoekers van verschillende instituten ontdekten dat ESBL’s overal voorkomen binnen de veehouderij, het milieu en bij de mens zelf. Maar ESBL’s in de veehouderij blijken genetisch te verschillen van die bij de mens. Dat betekent dat mensen slechts beperkt ESBL’s krijgen via de veehouderij en door het eten van vlees. Overdracht gebeurt voornamelijk tussen mensen onderling. Ongeveer 5 procent van de mensen draagt ESBL’s bij zich in de darm.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *