‘Lichte big heeft slechter geheugen’

Varkens met een laag geboortegewicht hebben een slechter geheugen dan hun zwaardere soortgenoten, en dat komt het welzijn van deze varkens waarschijnlijk niet ten goede. Dat zegt Sanne Roelofs op basis van de uitkomsten van haar promotieonderzoek aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Roelofs vergeleek het geheugen van tweehonderd biggen met een laag geboortegewicht – lichter dan 1,05 kilogram – met dat van tweehonderd biggen met een normaal geboortegewicht. Varkens met een laag geboortegewicht hadden een slechter geheugen dan hun zwaardere soortgenoten, constateerde de onderzoekster. “We waren verrast door het resultaat.”
Volgens Roelofs komt een slechter geheugen het welzijn van varkens niet ten goede. “Ze hebben hun geheugen hard nodig, bijvoorbeeld om voedsel, water en rustplekken te vinden.”

‘Kleinere worpen’

Roelofs vindt dat de varkenshouderij terug moet naar kleinere worpen, waardoor er minder biggen geboren worden met een laag geboortegewicht. “Veel lichte biggen sterven, omdat ze een stuk zwakker zijn. Nu blijkt dat biggen die het overleven een slechter geheugen hebben. Een goed geheugen is noodzakelijk voor het leven in de stal.”

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: