Maximaal 36 uur geen eten voor kuikens

Als ze pas uit het ei komen kunnen kuikens maximaal 36 uur zonder eten en drinken. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Livestock Research en Adaptatie Fysiologie. Als het langer duurt, dan heeft dat nadelige effecten en gaan er meer kuikens dood.

“Wanneer de kuikens over een langere afstand vervoerd moeten worden, duurt het voor de kuikens die het eerst uit het ei zijn gekomen soms drie dagen voordat ze iets kunnen eten of drinken”, vertelt Ingrid de Jong, dierenwelzijn onderzoeker Wageningen Livestock Research. In Nederland is dit volgens haar bijna nooit het geval, omdat de meeste kuikens binnen 36 uur na uitkomst op het bedrijf worden geplaatst.

Eten en drinken in uitkomstkast

Broederijen geven de kuikens volgens De Jong geen eten en drinken in de uitkomstkast omdat het praktisch lastig uitvoerbaar is en vanwege het risico op besmetting, bijvoorbeeld met bacteriën. “Het belangrijkste argument is dat de kuikens na de geboorte nog een restje dooier in hun buik hebben waar ze op kunnen teren. Uit onze resultaten blijkt echter dat het niet afdoende is.” Het kan ook anders vertelt ze. “Zo zijn er speciale broedsystemen waarbij de kuikens wel direct na uitkomst voer en water krijgen. En sommige pluimveehouders broeden de eieren direct in de stal uit. Dat heeft als voordeel dat ze niet nog een keer op transport hoeven.”

Wageningen Livestock Research en Adaptatie Fysiologie hebben het onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van protest van Wakker Dier.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: