‘Meer data verzamelen over mastitis door Streptococcus uberis’

Mastitis bij koeien door Streptococcus uberis is een wereldwijd probleem en behandeling van de bacterie is niet altijd succesvol. Door meer data te verzamelen, van melkveebedrijven en dierenartsenpraktijken, over onder andere het vóórkomen van Strep. uberis en het behandelregime, kan de bacterie mogelijk beter worden beheerst. Dat zei Tine van Werven van de Universiteit Utrecht op een bijeenkomst in Werkendam.

Volgens Van Werven is er nog veel onbekend over Strep. uberis en mastitis bij koeien. Er zijn nog maar weinig studies naar gedaan. Daarnaast doen veel dierenartsenpraktijken zelf bacteriologisch onderzoek (BO) bij mastitis en worden de uitkomsten daarvan weinig gebundeld en gedeeld. Door getallen over Strep. uberis, zoals het vóórkomen ervan, het behandelregime en de genezingspercentages, te verzamelen, wordt er meer over de bacterie bekend en kunnen de problemen ermee mogelijk worden verkleind. Ook het antibioticagebruik tegen deze kiem kan dan wellicht worden verlaagd; mastitis door Strep. uberis is nog verantwoordelijk voor een relatief hoog antibioticagebruik, aldus Van Werven.

Vaccin

De bijeenkomst in Werkendam was georganiseerd door het farmaceutische bedrijf Hipra die er zijn vaccin tegen klinische Strep. uberis-mastitis presenteerde. Door koeien driemaal te vaccineren zou het aantal mastitisgevallen veroorzaakt door Strep. uberis met ongeveer de helft dalen.

Streptococcus uberis – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: