‘Mortellaro toch onder controle’

De ziekte van Mortellaro wordt succesvol aangepakt op het bedrijf van de familie Wassink. Waarin schuilt het succes?

Door Johan mol, dierenarts bij Slingeland dierenartsen, gepubliceerd in vakblad Veehouder en Veearts.

Het gaat echt al veel beter dan twee jaar geleden”, zegt Suzan Weenink. Zij woont met haar vriend Martin Wassink op de boerderij, samen met haar schoonouders Hans en Diana Wassink.Mortellaro was al langer een probleem. Alle hoogdrachtige pinken die bij het koppel melkkoeien werden gedaan, kregen in de eerste maanden daarna Mortellaro. “Echt heel vervelend. Je ziet dat ze er pijn aan hebben, daardoor moeilijker en minder vaak opstaan, minder vreten en ook mager worden. We deden echt wel ons best om preventief te werken: roosters droogschuiven, tweemaal per jaar preventief bekappen, voetbaden gebruiken en kreupele koeien bekappen. Maar het lastige van Mortellaro is dat de koeien vaak niet kreupel zijn, terwijl er wel een pijnlijke wond aanwezig is.”

Dit zijn zeker goede maatregelen om klauwen gezond te houden. Maar in de praktijk blijkt dat dit bij koppels met veel Mortellaro vaak onvoldoende is. Als de bacterie eenmaal in het koppel aanwezig is, worden niet alleen nieuwe dieren die in het koppel komen besmet, maar ook de koeien die al eerder Mortellaro gehad hebben. Behandelde koeien blijven dus gevoelig voor een nieuwe opflikkering van de infectie. Secuur naar de belasting van de klauwen kijken is belangrijk, zodat snel ingrijpen mogelijk is.

Infectiecirkel doorbreken

Om de cirkel van nieuwe infecties en weer nieuwe verspreiding van de bacterie te doorbreken, is het belangrijk om de focus te leggen op een heel goede individuele behandeling van koeien met Mortellaro.

Suzan Weenink: “In 2015 hebben we een robot geplaatst op ons bedrijf. De hele manier van werken moest toen op de kop. Hans deed eigenlijk de meeste uitvoerende taken, omdat de rest van de familie buiten de deur werkt. Zelf werk ik overdag als paraveterinair bij Slingeland Dierenartsen. Ik kan dus makkelijk overleggen en advies inwinnen bij onze dierenartsen. Dat doe ik dan ook regelmatig. Verder hebben we er voor gekozen om de bedrijfsbegeleiding wat intensiever te maken. Onze voerspecialist van Coops en onze vaste dierenarts kwamen iedere vier weken hier op het bedrijf. Dat heeft heel goed gewerkt. Er zijn duidelijke plannen gemaakt en doelen gesteld. We hebben toen afgesproken dat ik me zou richten op de kreupele koeien. Ik vind het gewoon interessant en ik zie ook echt dat de aanpak en de vele aandacht voor de kreupele koeien zijn vruchten afwerpt.”

Hoe behandel je een koe met Mortellaro?

“We hebben geïnvesteerd in een supergoede bekapbox”, vertelt Weenink. “Het kost een paar duiten, maar het werkt ontzettend makkelijk en dan doe je het ook snel.

Een kreupele koe loopt hier geen dag rond zonder dat we eronder gekeken hebben. In het begin was het wel zoeken naar een optimale behandeling van Mortellaro. Ik stuurde dan ook regelmatig een foto van een wond naar de dierenarts, maar hij stond ook verbaasd hoe mooi het kan genezen. De klauwen van een koe met Mortellaro spuit ik eerst schoon en vervolgens maak ik ze droog. Als er wat bekapt moet worden, snijd ik de klauw bij. Daarna gaat er een flinke laag aspirinezalf op, alleen op de aangedane Mortellaro-plek. Dan vouw ik drie lagen watten tussen de klauwen en pak ik de poot in met tape. Na tien dagen gaat het verband eraf en verwijder ik de laag dood weefsel. Vaak is de plek bijna verdwenen en smeer ik wel de aspirinezalf, maar tape ik de poot niet meer in.”

Wat is er de dagen erna aan de koe te zien?

“Ze blijft vaak nog enkele dagen gevoelig en voorzichtig lopen. Omdat Mortellaro-plekken niet snel weg zijn, til ik veertien dagen later altijd de poot weer op om te kijken of de plek niet terug is gekomen en behandel ik eventueel opnieuw. Zo heb ik een groepje koeien dat ik echt met regelmaat bekijk en behandel.”

Hoe gaat het nu met de klauwgezondheid? “Echt veel beter. Pinken die in de koppel komen, blijven gevoelig maar het grootste deel krijgt geen Mortellaro meer. Wel blijven we iedere twee weken een voetbad toepassen. De bekapbox wil ik in ieder geval niet meer kwijt.”

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: