Nationaal Park De Hoge Veluwe afgesloten voor wilde zwijnen

Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft zijn varkenspoortjes afgesloten om te voorkomen dat eventueel met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen van buitenaf het park binnenkomen. Het is een tijdelijke maatregel.

“Onze varkenspoortjes zijn bedoeld om migratie van wilde zwijnen tussen ons natuurgebied en andere gebieden om ons heen mogelijk te maken”, legt Jakob Leidekker van het Nationaal Park uit. Het park is een omrasterd natuurgebied met op verschillende plekken mogelijkheden voor herten, zwijnen en andere dieren om die rasters te passeren. Leidekker: “De herten kunnen het raster nog gewoon in en uit.”
De Veluwe en Nationaal Park De Meinweg in Limburg zijn de aangewezen leefgebieden voor wilde zwijnen. Dat betekent overigens niet dat ze niet buiten deze gebieden voorkomen.

Park wil geen ontrastering

Het Nationaal Park heeft bij de provincie Gelderland aangedrongen op een heroverweging van het provinciale ontrasteringsbeleid. Volgens het park is het in verband met besmettelijke dierziekten, zoals Afrikaanse varkenspest en mond-en-klauwzeer, cruciaal dat de Veluwe met het sluiten van rasters kan worden gecompartimenteerd.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Foto: Twighlightzone/Pixabay

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: