‘Niet eerder zo weinig leverbotslakken’

De Werkgroep Leverbotprognose heeft niet eerder zo’n droog jaar met zo weinig leverbotslakken en nauwelijks besmetting gezien. Dat meldt de werkgroep in de definitieve leverbotprognose voor najaar en winter 2018/2019. De werkgroep verwacht de komende tijd ook bijna geen leverbotbesmettingen en adviseert om alleen te behandelen als een diagnose is gesteld.

In West-Nederland was de hoeveelheid neerslag in september boven normaal en daar is op sommige plekken een beperkte toename van het aantal geïnfecteerde leverbotslakken waargenomen. De relatief hoge temperaturen in dit najaar zorgen er voor dat de ontwikkeling van infectie in de leverbotslak door gaat. Hierdoor is in deze regio een kleine kans op een late leverbotbesmetting.
Daarnaast kan op kleine schaal kan daarnaast een leverbotbesmetting optreden in gebieden waar, ondanks de droogte, greppels en laaggelegen gedeelten vochtig zijn gebleven. In deze gebieden kan door de hogere temperaturen en de ideale vochtige omstandigheden al vanaf juli/augustus een leverbotbesmetting op het gras zijn afgezet.

Diagnose stellen

De Werkgroep Leverbotprognose adviseert om alleen te behandelen als een diagnose is gesteld. Dat kan met bloedonderzoek (minimaal vijf dieren met eerste weidegang) of mestonderzoek. Omdat een eventuele besmetting meestal pas laat heeft plaats gevonden, is mestonderzoek pas zinvol vanaf eind januari.
Preventief is het verstandig om dieren niet te weiden op laaggelegen en slecht ontwaterde percelen.

Resistentie voorkomen

Om resistentieontwikkeling van de leverbot te voorkomen, is een juiste dosering van het leverbotmiddel van het grootste belang, aldus de werkgroep. Daarvoor moeten veehouders het juiste gewicht van de dieren goed inschatten, maar liever nog meten of wegen. In geval van resistentie is behandeling met andere leverbotmiddelen nodig die op een andere manier moeten worden toegepast. Overleg met uw dierenarts over de te volgen strategie van behandelen.

Leverbot – Dierziekten-ABC

Foto: Judith van Andel/Provinos Schapenadviesgroep

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: