Nieuw type vogelgriep in Nederland

De vogelgriep waardoor een eendenbedrijf in Biddinghuizen eind 2017 werd getroffen is van het nieuwe subtype virus H5N6. Dat constateerde Wageningen Bioveterinary Research.

Hoewel het subtype H5N6 in Azië ook mensen kan infecteren, is de in Biddinghuizen aangetroffen H5N6-vogelgriepvariant volgens Wageningen Bioveterinary Research niet verwant aan de humane virussen. Verder onderzoek, zoals infectieproeven in zoogdieren (fretten), kan meer inzicht geven in het risico voor de mens. Maar tot op heden zijn er nog geen mensen besmet geraakt met de Nederlandse H5N6-virusstam.

Broedgronden Siberië

Het genetisch onderzoek laat zien dat het H5N6-virus verwant is aan het H5N8-virus dat in 2016-2017 verschillende pluimveebedrijven in Nederland heeft geïnfecteerd, en dat zorgde voor de dood van veel wilde vogels. Het H5N8-virus heeft door uitwisseling van genetisch materiaal met andere virussen een nieuw NA-gen verkregen, waaruit het subtype H5N6 is ontstaan. De uitwisseling van genetisch materiaal tussen verschillende vogelgriepvirussen komt vaak voor, en wordt reassortment genoemd. Dit reassortmentproces heeft waarschijnlijk plaatsgevonden op broedgronden in Siberië, waar veel wilde vogels samenkomen, waarna het nieuwe H5N6-virus met de vogeltrek in Nederland terecht is gekomen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: