Onderzoek naar streptokokken-problematiek bij biggen

In een driejarig project gaan ForFarmers, Trouw Nutrition en Boehringer Ingelheim onderzoek doen naar de streptokokken-problematiek bij biggen. Dat meldt ForFarmers. Het onderzoeksproject wordt vanuit het overheidsprogramma ‘Topsector Agri & Food’ gesubsidieerd tot 2022.

Het onderzoek richt zich op de rol van de zeug bij de ontwikkeling van maternale immuniteit en de bescherming die de zeug via de biest aan de biggen meegeeft: hoe lang werkt die bescherming en hoe is dat via de zeugen- dan wel de biggenvoeding positief te beïnvloeden? “We willen als eerste achterhalen op welk moment de afweerstoffen, die de big via de biest heeft gekregen, uitgewerkt zijn. Vervolgens is de vraag, hoe we vanaf dat moment via de melk dan wel via de biggenvoeding de big bescherming kunnen bieden tegen streptokokken”, legt Jan Fledderus, Innovation Manager Piglets bij ForFarmers, uit.

Boehringer Ingelheim onderzoekt het effect van vaccinatie tegen een virale infectie (PRRSV) op het optreden van streptokokkeninfecties. Het is bekend dat een PRRS-infectie de afweer van biggen verandert. Hierdoor lijken biggen gevoeliger te worden voor streptokokkeninfecties. De exacte invloed van vaccinatie tegen PRRS-infecties op de immuniteit tegen streptokokkeninfecties is nog onbekend.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: