‘PED-maatregelen verlagen risico op Afrikaanse varkenspest’

De biosecuritymaatregelen op varkensbedrijven om PED te voorkomen, zijn ook nuttig voor het verminderen van de risico’s van Afrikaanse varkenspest. Dat zegt Jenelle Hamblin, manager van het varkensgezondheidsprogramma van Manitoba Pork in Canada op The Pig Site.

Canadese varkensvleesproducenten worden aangemoedigd om hun biosecurity-protocollen opnieuw in te richten in het licht van de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in China. Hamblin raadt varkenshouders aan om de biosecurity op hun bedrijven te herzien samen met hun dierenartsen en personeel, en met de nadruk op overzeese reizigers.

Extreem winterhard

“Het Afrikaanse varkenspestvirus is zeer besmettelijk en het kan zowel rechtstreeks tussen dieren als indirect naar varkens worden verspreid”, legt Hamblin uit. “De ziekte kan direct worden verspreid door contact met bloed, speeksel, urine, uitwerpselen en indirect via onder andere varkensproducten, landbouwmachines, kleding, schoenen of veevoer dat in contact is geweest met een besmet varken of het virus.” Het virus is extreem winterhard en kan lange tijd overleven.
“Het is ook gebleken dat het zich via tekenbeten verspreidt van de populaties wilde zwijnen naar gehouden varkens. Dit wordt beschouwd als de primaire vorm van infectie in Afrika.”

Beschermen

De varkenshouders in Manitoba hebben de biosecuritymaatregelen op hun bedrijven de afgelopen jaren flink opgevoerd vanwege het PED-virus. “Die maatregelen zullen ons ook helpen beschermen tegen vele andere potentiële pathogenen”, aldus Hamblin.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC
PED – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: