Pluimveehouders gezocht voor project aanpak vogelmijt

Wageningen Livestock Research, het Poultry Expertise Centre (PEC) en Bionext zijn op zoek naar dertig pluimveehouders die mee willen doen aan het project ‘Aanpak vogelmijt bij pluimvee’. Vogelmijt (ook wel bloedluis genoemd) is een hardnekkig probleem op pluimveebedrijven, met name in de legsector.

In het project wordt op pluimveebedrijven IPM (Integrated Pest Management) toegepast voor de bestrijding van vogelmijt. Deze methode wordt met succes in de tuinbouw toegepast en zou ook voor de pluimveesector veelbelovend zijn.
IPM is een stappenplan om plagen en ziekten op duurzame wijze te beperken. IPM bestaat minimaal uit het nemen van preventieve maatregelen en het monitoren van de plaag. Een bestrijding wordt pas ingezet als een drempelwaarde wordt overschreden. Met IPM zijn synthetische bestrijdingsmiddelen een laatste redmiddel.

Pluimveehouders gezocht

Voor deelname aan het project zoeken de onderzoekers dertig pluimveehouders (legpluimvee en opfok). Twintig pluimveehouders uit die groep gaan samen met hun begeleider(s)/adviseurs gedurende anderhalf jaar de stappen van IPM voor vogelmijt uitvoeren. De andere tien deelnemende bedrijven fungeren als controlebedrijf. Het project loopt van april 2018 tot eind december 2019.

Bijeenkomst voor adviseurs en erfbetreders

Op 7 mei van 15.00 uur tot 17.00 uur wordt bij het PEC te Barneveld een bijeenkomst voor adviseurs en erfbetreders gehouden over het project. Adviseurs en erfbetreders kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst bij: e.bethlehem@poultryexpertsiecentre.com.

Voor nadere informatie en/of opgave voor deelname aan het project kan contact worden opgenomen met Monique Mul, onderzoeker Wageningen Livestock Research, e-mail: vogelmijt@wur.nl.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

1 Reactie op Pluimveehouders gezocht voor project aanpak vogelmijt

  1. dr. P.A.M. Overgaauw dierenarts-parasitoloog schreef:

    Als ik dit lees, dan denk ik: houden deze mensen hun literatuur en ontwikkelingen in de markt niet bij? Is niemand bekend met het vorig jaar tegen vogelmijt geregistreerde product Exzolt? Moeten we nu nog dit soort projecten opzetten? Verspilling van geld en moeite lijkt mij. We gaan het wiel toch niet opnieuw uitvinden?

Reacties zijn gesloten.