Resistente bacteriën in darmen gerelateerd aan antibioticumgebruik

Het niveau van antibioticumresistentie in de darmen van varkens en vleeskuikens is gerelateerd aan het antibioticumgebruik. Dat blijkt uit internationaal onderzoek door wetenschappers van onder andere Wageningen Bioveterinary Research en Universiteit Utrecht.

Het internationale team bezocht 181 varkens- en 178 vleeskuikenbedrijven in negen Europese landen. Daar verzamelden de wetenschappers van meer dan 9.000 dieren mestmonsters.

Meer resistentie bij varkens

De hoeveelheid en het type resistentiegenen aanwezig in de darmen verschillen per diersoort en land. De dieren – varkens en kuikens – en de negen landen verschillen dus van elkaar wat betreft antibioticaresistentie. Dit is een afspiegeling van het verschil in de mate van het antibioticumgebruik per diersoort en per land. In de darm van varkens komt meer resistentie voor dan bij kuikens, terwijl bij kuikens weer meer verschillende resistentiegenen voorkomen. De uitkomsten van onderzoek is niet alleen relevant voor dieren, maar ook voor mensen. Mensen worden namelijk via voedsel aan resistentiegenen blootgesteld, aldus de onderzoekers.

Nieuwe aanpak

De onderzoekers kozen voor een nieuwe aanpak om resistentie te meten. Ze verzamelden informatie via het DNA van de mest van de dieren. Deze informatie codeert voor antimicrobiële resistentie in de totale bacteriële gemeenschap van de darm. Dit heet het resistoom en omvat alle resistentiegenen die aanwezig zijn in de darm.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *